Stav štítné žlázy jatečného skotu - Peksa, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce bylo zjištění a zhodnocení různých histometrických parametrů štítné žlázy skotu. Celkem bylo odebráno 23 ks štítné žlázy skotu (od 19 krav a 4 býků). Při zjišťování hmotnosti štítné žlázy byly zjištěny rozdíly mezi kravami a býky (průměrná hmotnost štítné žlázy býků dosáhla 33,28{±}8,12 g a u krav dosáhl tento ukazatel hodnoty 55,12{±}35,52 g. Byla zjištěna pozitivní korelace (r=0,33) mezi hmotností štítné žlázy a věkem zvířat. Jedním z důležitých histometrických parametrů štítné žlázy je délka folikulů. V kategorii velkých folikulů byla u býků zjištěna průměrná délka folikulů rovna 273,25{±}86,75{µ}m a u krav 269,63{±}81,75{µ}m. U kategorie středních folikulů dosáhla hodnota tohoto ukazatele u býků 124,3{±}26,77{µ}m a u krav 122,92{±}24,9{µ}m. Délka folikulů u kategorie malých folikulů byla u býků 31,33{±}7,24 {µ}m a u krav 58,96{±}11,81{µ}m. Dále bylo zjištěno procentuální zastoupení jednotlivých velikostních kategorií folikulů. Zastoupení velkých folikulů bylo u býků rovno 37,92{±}6,22 % a u krav 28,29{±}14,77 %. U středních folikulů dosáhlo zastoupení této kategorie u býků 48,17{±}5,35 % a u krav 39,80{±}9,05 %. Zastoupení malých folikulů představovalo u býků 8,75{±}3,82 % a u krav 31,91{±}16,27 %. Hodnota výšky epitelu, zjištěná u krav, byla na úrovni 8,87{±}1,84{µ}m a u býků 9,59{±}1,25 {µ}m. Byla zjištěna negativní korelace (r= -0,62) mezi hmotností štítné žlázy a výškou epitelu. Procentuální zastoupení velkých folikulů u ovcí dosáhlo hodnoty 28,72{±}15,46 %, u středních folikulů 40,78{±}7,87 % a u malých folikulů 30,5{±}11,34 %. U jehňat bylo zjištěno 3,28{±}3,48 % velkých folikulů, 57,38{±}20,51 % středních folikulů a 39,34{±}23,15 % malých folikulů. Průměrná výška epitelu zjištěná u ovcí dosáhla hodnoty 6,19{±}0,49 {µ}m a u jehňat byla hodnota tohoto ukazatele rovna 6,00{±}1,46 {µ}m. Kromě tohoto ukazatele byly prokázány statisticky významné rozdíly (P<0,05) mezi ovcemi a jehňaty u všech dále zjištěných ukazatelů.
The condition of thyroid gland of slaughter cattle
Keywords: štítná žláza; folikuly; výška epitelu; procentuální zastoupení; thyroid; follicles; high of epithelium; percentage reprezentation