Výnos, riziko a likvidita investičních možností - Petržílková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Na finančním trhu se střetávají přebytkové a deficitní jednotky s různými motivy a záměry. Pod pojmem přebytkové jednotky si lze jednoduše představit investora, který přichází na finanční trh, aby zhodnotil své úspory, tedy investoval. Jedním z hlavních klíčů k úspěchu je podrobná znalost fungování mechanismu finančního trhu. Práce tedy nejprve teoreticky objasňuje problematiku finančního trhu včetně jeho segmentů, charakteristiku a vymezení investic. Dále je popsána investiční strategie, uvedení do teorie portfolia a možnosti individuálního a kolektivního investování. Praktická část se zprvu věnuje seznámení s individuálním investorem a s vybranými fondy kolektivního investování a především jejich porovnání na základě výnosnosti, rizikovosti a likvidity. Výsledkem práce je sestavení vzorových portfolií a doporučení optimální investiční strategie.
The yield, risk and liquidity of investment options
Keywords: investor; výnos; riziko; likvidita; investiční strategie; investor; earnings; risk; liquidity; investment strategy