Analýza invazivní schopnosti a infekčního potenciálu nově popsaných druhů borelie z komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato, B. americana a B. carolinensis na laboratoním modelu infikovaných savců - Šolcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce bylo analyzovat infekční potenciál nově popsaných druhů, B. americana a B. carolinensis, na laboratorním modelu savců - myší. Naším cílem bylo analyzovat a porovnat vektory u dvou různých klíšťecích vektorů a to Amblyomma americanum a Ixodes ricinus, zjistit zda má schopnost udržet a předat oba druhy spirochéty na hostitele. Výsledky této studie potvrdily, že klíšťata A. americanum a I. ricinus jsou schopny udržovat a přenášet B. americana a B.carolinensis. Také jsme potvrdili, že obě analyzované spirochéty, druhy B. carolinensis a B. americana, ukázaly potenciál k rozvoji nemoci v laboratorním modelu savce, což nepřímo podporuje skutečnost, že oba druhy spirochéty mohou být považované za rizikové faktory v oblasti, kde jsou distribuovány. Naše výsledky také ukazují, že A. americanum je schopno přenášet oba druhy spirochéty, což zvyšuje riziko nákazy na lymskou nemoc v lidské populaci v oblasti kde se A. americanum vyskytuje.
Analysis of invasive capabilities and infectious potential of newly described species of borrelia from Borrelia burgdorferi sensu lato complex, B. americana and B. carolinensis on laboratory model of infected mammals.
Keywords: Borrelia americana; Borrelia carolinensis; Amblyomma americanum; Ixodes ricinus; lymská borelióza; Borrelia americana; Borrelia carolinensis; Amblyomma americanum; Ixodes ricinus; lyme disease