Průzkum uplatňování štíhlé výroby ve firmách - Kuthanová, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na průzkum uplatňování principů štíhlé výroby v reálném prostředí ve vybraných firmách v České republice. V úvodu jsou uvedeny teoretické poznatky principů Štíhlé výroby, které pocházejí původně z Japonska, poté následuje vlastní práce, která je vždy rozdělena na úvodní charakteristiky vybraných firem, na popisu stavu před zavedením jednotlivých principů a popisu stavu po zavedení principů Štíhlé výroby. Jednotlivé části jsou zakončeny celkovým shrnutím a navrhnutím konkrétních nových opatření ve firmách s využitím principů Štíhlé výroby. Ve firmě Linde Pohony s.r.o. Český Krumlov se jedná o principy: TPM, 5S a vizuální řízení. Ve firmě Rohde & Schwarz závod Vimperk byl zaveden princip štíhlé výroby: Kanban i s pomocí vizuálního řízení a ve firmě ČSAT a.s. Praha se analyzují zavedené principy štíhlé výroby: MUDA, 5S, Kaizen i s využitím Ishikawa diagramu. V závěrečné části diplomové práce jsou vyhodnoceny stanovené předpoklady, vedlejší cíle a je uvedeno celkové shrnutí průzkumu uplatňování štíhlé výroby ve firmách Linde Pohony s.r.o. Český Krumlov, ČSAT a.s. Praha a Rhode & Schwarz závod Vimperk. Výsledky diplomové práce mohou být využity pro analyzované firmy samotné, tak i pro další firmy podobného zaměření. Diplomová práce poskytuje analýzu reálného uplatnění vybraných japonských principů štíhlé výroby v českých firmách.
Research of using Lean Production in companies
Keywords: Kaizen; Kanban; štíhlá výroba; štíhlé myšlení; totálně produktivní údržba; vizuální řízení; 5S; JIT; layout; logistika; Muda; Kaizen; Kanban; lean manufacturing; lean thinking; total productive maintenance; visual management; five S; Just-in-Time; layout; logistic; Muda