Diagnostika vybraných prekonceptů k technickému vzdělávání žáků 4. - 5. tříd ZŠ - Krátká, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2011)
Anotace Diplomová práce je zaměřena na problematiku a následně diagnostiku prekonceptů k technické výchově. Teoretická část je rozdělena do několika tematických celků, které se vztahují ke konstruktivisticky pojaté výuce, k prekonceptům a technické výchově na 1. stupni ZŠ. V praktické části byla pomocí dotazníků zjišťována afektivní a kognitivní úroveň žáků u jednotlivých prekonceptů. Následně bylo vyhodnoceno orientační určení stupně zastrukturování u jednoho prekonceptu, za použití metody kognitivního mapování. Respondenti byli žáci 4. a 5. tříd ZŠ Grünwaldova v Českých Budějovicích.
Diagnosis of Selected pre-Concepts Towards Technical Education of 4th and 5th Grade Pupils of Primary School
Keywords: Konstruktivismus; Teorie prekonceptů; Žákovo pojetí učiva; Technická výchova; Constructivism; Pre-concepts theory; Pupil´s conception of the curriculum; Technical education