Systém elektronické osobní dozimetrie - Petrová, Irena (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou operativní dozimetrie, konkrétně elektronickou osobní dozimetrií. Jejím cílem je porovnání několika parametrů, jako jsou dávková, směrová a energetická závislost, u dvou typů elektronických dozimetrů firmy Siemens (typ EPD1) a MGP Instruments (typ DMC 2000XB). Nejprve práce popisuje osobní monitorování a věci, které s ním souvisí, např. veličiny používané pro monitorování zevního ozáření. Poté je část věnována operativnímu monitorování, která je zaměřena především na elektronickou, ale také na termoluminiscenční a radiofotoluminiscenční dozimetrii. V práci jsou zahrnuty výsledky ozařování elektronických osobních dozimetrů typu EPD1 a DMC 2000XB a jsou zde statisticky zpracované získané hodnoty měření. Dále je zde zhodnocena a graficky znázorněna dávková, směrová a energetická závislost obou typů těchto osobních dozimetrů.
The system of electronic personal dosimetry
Keywords: operativní monitorování; termoluminiscenční dozimetrie; elektronická dozimetrie; radiofotoluminiscenční dozimetrie; dávková závislost; směrová závislost; energetická závislost; dosimetry; operative dosimetry; personal monitoring; electronic dosimeter; thermoluminescent dosimeter; radiophotoluminescent dosimeter; dependence of energy; dependence of dose