Problematika šíření HIV v Afghánistánu - Bakhshi, Mirwais (Jihočeská univerzita, 2013)
Virus lidské imunodeficience (HIV), který způsobuje AIDS (Syndrom získané imunodeficience) je jedním z nejvážnějších, globálních problémů v oblasti zdraví a lékařského pokroku. Afghánistán čelí mnoha výzvám, jako je například nestabilita v zemi, nízká gramotnost, vysoká úroveň produkce opia a nedostatek základní infrastruktury. První případ Viru lidské imunodeficience (HIV) byl v Afghánistánu hlášen v roce 1989. Studie o přenosu HIV v Afghánistánu charakterizuje epidemii, která se točí převážně kolem tří způsobů rizikového chování, jímž je sdílení jehel a stříkaček, nechráněný sex s prostitutkami a nechráněný sex mezi muži. Hlavním cílem této práce bylo sledování problému HIV/AIDS v Afghánistánu. Dílčí cíle se zaměřovaly na současný stav o HIV/AIDS v Afghánistánu, mapování znalostí pracovníků v kadeřnictví a holičství v centru a okrajových oblastech Kábulu, mapování znalostí o HIV/AIDS místních lékařů v centru a v okrajových oblastech Kábulu.
Spreading Problem of HIV/AIDS in Afghanistan
Keywords: Afghánistán; HIV/AIDS; HIV přenos; povědomí; znalosti; Afghanistan; HIV/AIDS; HIV Transmition; Awareness; knowledge