Stanovení počtu obyvatelstva, které se bude, v případě závažné mimořádné události nebo krizové situace, samovolně evakuovat - Vítová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce na téma ‚qStanovení počtu obyvatelstva, které se bude, v případě závažné mimořádné události nebo krizové situace, samovolně evakuovat'' je zaměřena na posouzení míry informovanosti obyvatel Jihočeského kraje o evakuaci a o riziku v jejich okolí, a především na zjištění, prostřednictvím dotazníků, kolik osob (rodin) by v případě mimořádné události nebo krizové situace zvolilo evakuaci samovolnou, samoevakuaci a kolik evakuaci se zajištěním dopravy. V popisu současného stavu je uveden přehled právních norem a stanovení základních pojmů vztahujících se k evakuaci. Praktická část se zabývá vyhodnocením dotazníků, které byly rozdány obyvatelům Jihočeského kraje a shrnutím získaných informací do uceleného přehledu, včetně rozdělení pohledu mužů a žen, a posouzení výsledků v rámci okresů Jihočeského kraje. Preventivně výchovná činnost mezi obyvatelstvem přispěje ke vhodnému chování obyvatelstva při mimořádných událostech, což pomůže orgánům zabezpečujícím evakuaci k jejímu úspěšnému zvládnutí. Tyto správné postupy sníží zdravotní rizika osob i materiální a finanční ztráty.
Determining the Number of citizens That Will Be Evacuated in the Case of a Serious, Extraordinary Event or a Crisis Situation
Keywords: Evakuace; Integrovaný záchranný systém; Krizová situace; Mimořádná událost; Ochrana obyvatelstva; Evacuation; Integrated rescue system; Crisis situation; Extraordinary event; Protection of the population