Možnosti fyzioterapeutické intervence u kojenců ve věku 1-3 měsíců s predilekcí - Růžičková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Moje bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapeutické intervence u kojenců s predilekcí ve věku 1-3 měsíců. Predilekce hlavičky je v poslední době jednou z nejčastějších diagnóz, se kterou maminky přicházejí se svými dětmi do rehabilitačních ambulancí. Správný psychomotorický vývoj je důležitý pro budoucí zdravotní stav jedince, a proto je velice důležité odhalit abnormality a co nejdříve zahájit terapii. Cílem mé práce je obecně popsat možnosti fyzioterapie u kojenců ve věku 1-3 měsíců a zároveň popsat v kazuistikách možnosti fyzioterapie u konkrétních kojenců ve věku 1-3 měsíců s predilekcí. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám ideálním psychomotorickým vývojem, jeho abnormalitami a stimulací. Dále je zde popsána problematika predilekce, její diferenciální diagnostika, etiologie a rizikové faktory vzniku. Důležitou součástí je taktéž diagnostika hybných poruch. V závěru teoretické části jsou popsány možnosti fyzioterapie. Praktická část je zpracována formou kazuistik 3 probandů, kteří byli odesláni na fyzioterapii svým pediatrem pro výskyt predilekce. Součástí kazuistiky je anamnéza, vyšetření posturální aktivity, reaktivity a primitivních reflexů a následně popis terapie. V závěru práce je zhodnocen průběh a výsledky terapie. U všech probandů došlo v poměrně krátké době k vylepšení stavu. Bakalářská práce může sloužit fyzioterapeutům v praxi jako inspirace terapeutických postupů u kojenců s predilekcí.
Physiotherapeutical possibilities for infants with predilection aged 1-3 months
Keywords: Predilekce; psychomotorický vývoj; plagiocefalie; kojenecký věk; diagnostika hybných poruch; Predilection; psychomotor development; plagiocephaly; infant age; movement disorders diagnostics