Duševní zdraví dětí na středních školách - Krmenčíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Problémy duševního zdraví dětí je jedním z nejdůležitějších témat dneška. Jedna z možností jak nahlížet na duševní zdraví je, jak efektivně a úspěšně si člověk vede. Pocit schopnosti a kompetence, umění zvládat běžnou míru zátěže, zotavit se z těžkých situací, zvládání uspokojujících vztahů a vedení nezávislého života jsou známky duševní pohody, duševního zdraví. Děti na středních školách jsou ve věku citlivém a ovlivnitelném zátěží, která v dnešní době hraje významnou roli při výskytu duševních poruch. Práce s názvem Duševní zdraví dětí na středních školách je rozdělena do dvou částí. Teoretická část bakalářské práce obsahuje ucelená fakta o problémech duševního zdraví. Další část práce diskutuje o hlavních problémech, které způsobují poškození duševního zdraví. Výsledky výzkumu jsou obsaženy v experimentální části práce. Ve výzkumné části byla použita metoda kvantitativního výzkumu formou dotazníků. Respondenti, kteří byli požádání o vyplnění dotazníku, jsou studenti druhých ročníků středních škol. Průzkum byl proveden na středních odborných učilištích a gymnáziích. V souvislosti s cílem bakalářské práce, byly stanoveny tři cíle a tři hypotézy k pozdějšímu potvrzení nebo vyvrácení. Autorka se pokusila porovnat duševní zdraví dětí na různých typech středních škol a zjistit bližší příčiny poškození duševního zdraví. V závěru jsou prezentována nejdůležitější fakta a výsledky a je zde navrhnuto možné řešení. Autorka předpokládá, že tato bakalářská práce bude sloužit jako informační materiál pro zdravotní instituce, školy na kterých byl výzkum proveden, krizová centra.
Mental health of children at grammar schools
Keywords: adolescence duševní nemoci duševní zdraví psychosomatika zátěž; adolescence mental health disease mental health psychosomatic stress