Umění jako interpretační proces - Kodýtková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá významem umění v interpretačním procesu biblických témat. Rozebírá obraz Ignáce Viktoriina Raaba ?Ježíšova rozmluva s Nikodémem? a srovnává ho s odpovídajícím textem z Janova evangelia (Jan 3,31?21). Nalézá se zde interpretace daného biblického textu včetně srovnání ekumenického překladu bible a Jeruzalémské bible. Daná část textu evangelia je podrobně rozepsána a analyzována. Část zabývající se obrazem předkládá obraz doby a specifikaci uměleckého směru baroko a rokoko. Přináší informace o autorově životě a jeho díle. Podrobně rozebírá obraz po stránce umělecké. V poslední částí práce se nachází porovnání obrazu a evangelia.
Art as a process of interpretation
Keywords: Baroko; Bible; Diecézní muzeum Brno; Ignác Viktoriin Raab; Jan; Janovo evangelium; Ježíš; Ježíšova rozmluva s Nikodémem; Malířství; Nikodém; Rokoko; Umění; Barocco; Bible; Diocese Museum Brno; Ignac Viktoriin Raab; John; John´s Gospel; Jesus; Jesus talk to Nicodem; Nicodem; Rococo; Art