Dopad dotačních příjmů na rozvoj zemědělství v Jihočeském kraji - Vacušková, Milada (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce bylo posoudit dopad dotačních příjmů na rozvoj zemědělství v Jihočeském kraji. První část byla zaměřena na vývoj agrární politiky v České republice a charakteristiku dotačních titulů, jako opatření společné zemědělské politiky EU. V další části se práce zabývala charakteristikou Jihočeského kraje, jeho zemědělství a analýzou využívaných dotací zemědělskými podnikateli v Jihočeském kraji. Analýza se týkala čerpání dotačních prostředků z Přímých plateb, Horizontálního plánu rozvoje venkova a Operačního programu ''Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství'' za období 2004 - 2006. Na základě analýzy byl posouzen vliv jednotlivých dotací na příjmy v zemědělství. Dle získaných údajů a dle srovnání současné české a bavorské dotační politiky, byl sestaven návrh na zaměření budoucí dotační politiky.
The Impact of Subsidy on the Development of Agriculture in the South Bohemian Region
Keywords: dotace; zemědělství; region; subsidy; agriculture; region