Testování a možnosti využití elektronického nivelačního přístroje DiNi 22. - Severa, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
Úkolem této práce bylo otestovat, posoudit přesnost a možnosti využití nivelačního přístroje Trimble DiNi 22. Jedná se o přesný digitální kompenzátorový nivelační přístroj, který ve spojení s kódovými invarovými latěmi vyhovuje pro nivelační měření s přesností 0,7mm/km obousměrné nivelace. Přesnost měření je vždy ovlivněna podmínkami, za kterých měříme. Atmosférické podmínky působí při měření na všechny geodetické přístroje, proto velká část této diplomové práce je věnována ověření vlivu atmosférických podmínek na přesnost měření digitálního nivelačního přístroje DiNi 22. Za tímto účelem byla za různých klimatických podmínek v období od září 2006 do února 2007 opakovaně měřena jednotlivá převýšení mezi body nivelačního pořadu IV. řádu Mg 02 České Budějovice - Hluboká n. Vltavou, který je součástí nivelační sítě IV. řádu.
Testing of the digital levelling instrument DiNi 22 and possibilities of its applications.
Keywords: atmosfériské podmínky; digitální nivelace; elektronický nivelační přístroj; kódová lať; přesná nivelace; pořadová nivelace; atmospheric conditions; digital nivelation; digital level; code rod; precise leveling; line leveling