Aktivizační výuka zeměpisu zaměřená na mezipředmětové vztahy dějepisu a zeměpisu - Orság, Martin (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá aktivizační výukou na 2. stupni základních škol. Hlavním cílem práce je vytvoření výukových materiálů, jež jsou využitelné při distančním vzdělávání a zahrnují mezipředmětové vazby mezi dějepisem a zeměpisem. Taktéž by měly obsahovat téma místního regionu. Všechny výukové hodiny jsou aplikovány na ZŠ Stachy v rámci souvislé praxe. Práce dále obsahuje analýzu učebnic zeměpisu a dějepisu. Hodnocení těchto učebních textů je zaměřené na využitelnost při distanční výuce. Shrnutí kladů a záporů je znázorněno pomocí SWOT analýzy. V teoretické části se nachází rozbor aktivizačních výukových metod a zaměření se na vliv online vzdělávání v průběhu pandemie COVID-19. Samotné vyučovací materiály jsou zasazeny v kurikulárních dokumentech, tedy v RVP a ŠVP.
Activation teaching of geography focused on interdisciplinary relationships between history and geography
Keywords: zeměpis; dějepis; místní region; mezipředmětové vazby; aktivizační výuka; distanční výuka; hodnocení učebnic; geography; history; local region; interdisciplinary links; activation teaching; distance teaching; evaluation of textbooks