Možnosti strategického rozvoje cestovního ruchu na Písecku - Sázavská, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této diplomové práce na téma Možnosti strategického rozvoje cestovního ruchu na Písecku bylo zhodnotit primární a sekundární potenciál rozvoje cestovního ruchu ve zvoleném území a na základě provedené analýzy navrhnout možnosti strategického rozvoje cestovního ruchu s vymezením priorit a opatření. Pro zpracování práce bylo zvoleno Písecko, které leží na severním okraji jižních Čech a je krajem hlubokých lesů, neporušené přírody, jihočeských luk a rybníků, ideálním místem pro rekreaci a odpočinek i sport. Nejprve byla vytvořena teoretická část, literární rešerše, která přibližuje řešené téma. Následně byla provedena analýza a zhodnocení nabídky a ekonomického významu cestovního ruchu v řešeném území. Analýza a zhodnocení poptávky cestovního ruchu bylo provedeno pomocí marketingového průzkumu v rámci terénního šetření. Na základě těchto analýz a metod byla vypracována SWOT analýza s vymezením silných stránek, slabých stránek, příležitostí a ohrožení a posléze problémová analýza popisující hlavní problémy a bariéry rozvoje řešeného území. Po splnění všech těchto bodů mohlo být přistoupeno k vlastní formulaci strategické vize, strategických cílů, priorit a opatření.
A possibilities of strategic tourism development in the area Písek
Keywords: cestovní ruch; destinace; nabídka cestovního ruchu; poptávka cestovního ruchu; ekonomický význam cestovního ruchu; organizace cestovního ruchu; SWOT analýza; problémová analýza; strategický rozvoj cestovního ruchu; Písecko; tourism; destination; tourism offer; tourism demand; economic importance of tourism; tourism organization; SWOT analysis; problem analysis; strategic development of tourism; Region of Písek