Problematika médií jako téma pro dětské univerzity - Havlová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce pojednává o dětských univerzitách (univerzitách dětského věku), které jsou jednou z forem neformálního vzdělávání u nás i ve světě. Věnují se především nadaným dětem, mimo jiné také napomáhají volnočasovým aktivitám dětí. Nejvíce se do tohoto typu vzdělávání zapojují v České republice vysoké školy a jejich součásti. Jednou z takových fakult je i Pedagogická fakulta v Českých Budějovicích, jejíž zaměření dětské univerzity je mnohostranné a odpovídá jejímu odbornému profilu. Důležitou obsahovou součástí dětské univerzity je i mediální výchova. Cílem této bakalářské práce je podat přehled o dětských univerzitách a poté se soustředit na konkrétní náplň jedné z výukových lekcí dětské univerzity, která by se zaměřovala na problematiku médií. Kromě vymezení cílů mediální výchovy ve školním a mimoškolním vzdělávání se také bakalářská práce soustřeďuje na návrh témat a aktivit s problematikou médií, a to takových, která jsou vhodná právě pro dětské univerzity, jež obvykle navštěvují děti ve věku od šesti do patnácti let.
Media Issues as a Topic for Children's University Education
Keywords: Mediální výchova; dětská univerzita; média; neformální vzdělávání.; Media education; Children´s University; Media; Informal education.