Formy hodnocení žáků na základních školách v České republice /s poukázáním na problematiku hodnocení žáků s SPU/ - Čuřínová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá kompletně problematikou hodnocení žáka učitelem. V úvodní části jsou popsány specifika školního hodnocení, jeho význam a smysl. Dále je uveden přehled mnoha důležitých typů, funkcí hodnocení a metod, jichž se ve škole nejčastěji při hodnocení žáků využívá. Pojednává také o vlivu hodnocení na žáka. Shrnuje zásady a způsoby hodnocení žáků, které jsou platné a závazné pro školy v České republice. Rozebírá problematiku základních forem hodnocení, které jsou nejčastěji používány v našich školách, a to slovní hodnocení a klasifikaci, a popisuje také portfolio, které je novou alternativní formou hodnocení. Soustředí se na důležité aspekty v hodnocení žáků, zásady, které je nutné znát a při hodnocení je dodržovat. Věnuje se významu pozitivního a negativního hodnocení a palčivé otázce objektivity hodnocení. Poukazuje také na chyby, kterých je třeba se vyvarovávat. Zdůrazňuje důležitost individuálního přístupu k žákům, zejména v souvislosti se žáky se specifickými poruchami učení. Rozebírá problematiku hodnocení žáků se specifickými poruchami učení a poukazuje na zásady, na něž je při hodnocení žáků s SPU nutné pamatovat.
Forms of the Pupils' Evaluation at Primary and Secondary Schools in the Czech Republic / With Referring to Evaluation Problems of the Pupils with Specific Learning Difficulties/
Keywords: Hodnocení; typy hodnocení; funkce hodnocení; metody hodnocení; zásady hodnocení; chyby hodnocení; formy hodnocení; klasifikace známkami; slovní hodnocení; portfolio; specifické poruchy učení; Evaluation {assessment}; types of the evaluation; functions of the evaluation; methods of the evaluation; principles of the evaluation; mistakes of the evaluation; forms of the evaluation; the classification by marks; the word evaluation; the portfolio; specific learning difficulties