Porovnání finanční situace zemědělských podniků v závislosti na výrobním zaměření - Říhová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je zhodnocení vlivu výrobního zaměření podniku na jeho ekonomickou situaci a porovnání s vybranými sousedními zeměmi. Vývoj je hodnocen v období 2013-2017. K dosažení cíle byla využita data z veřejné databáze FADN. Teoretická část je zaměřena hlavně na metody používané pro hodnocení ekonomické výkonnosti podniku, především finanční analýzu. V praktické části jsou vybrány metody a ukazatele k dosažení cíle. Na základě výsledků jsou porovnány nejprve zemědělské podniky v ČR, je zhodnocen jejich vývoj a následně jsou porovnány s vybranými sousedními zeměmi. V závěrečné části jsou shrnuty poznatky z provedené analýzy.
Comparison of the financial situation of agricultural holdings depending on the production orientation
Keywords: Finanční analýza; databáze FADN; ukazatele rentability; ukazatele aktivity; ukazatele likvidity a ukazatele zadluženosti; dotace; Financial analysis; FADN; profitability ratios; liquidity ratios; debt ratios; activity ratios; subsidies