Stavební historie zámku v Horažďovicích - Kubová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem mé bakalářské práce je Stavební historie zámku v Horažďovicích. Zabývám se historií stavby ale poskytuji i poměrně podrobný výčet zdejších majitelů, jenž byli současně stavebníky; objednavateli a strůjci veškerého uměleckého dění zde). Zámecký areál byl během různých období přestavován a měněn. Těmto změnám je v práci dán prostor největší. Právě takto se z opevněného středověkého sídla postupem času stává zprvu renesanční a nato i raně barokní sídlo reprezentačního charakteru. Text je rozdělen podle jednotlivých přestaveb na celky, jenž se dále dělí na úseky věnované jednotlivým stavebníkům, či celým rodům a jejich historii. Cílem práce je přispět k lepšímu poznání panského sídla v Horažďovicích, které tvoří nezanedbatelnou součást českého uměleckého, ale i kulturního dědictví. Mou snahou bylo, aby bylo sídlo viděno i jinak, než jaký pohled nabízí monografie, či články jemu věnované.
Building history of the castle in Horažďovice
Keywords: Horažďovice; historie stavby; zámek; profánní architektura; stavebníci; Václav Vojtěch ze Šternberka; Velký sál; Horažďovice; history of building; castle; profane architecture; holders; Václav Vojtěch Sternberg; Great hall