Socioekonomické důsledky roztroušené sklerózy - Krajícová, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá tématem socioekonomických důsledků u o roztroušené sklerózy. Roztroušená skleróza je chronické onemocnění postihující nervovou soustavu. Tato nemoc postihuje především osoby v produktivním věku a nese s sebou proto i problémy socioekonomické. V teoretické části bakalářské práce je popsáno onemocnění, jeho projevy a průběh a následky, které onemocnění má na sociální a pracovní oblast v životě jedinců, kteří tímto onemocnění trpí. Teoretická část také popisuje možnosti finanční podpory a příspěvků, které mohou někteří z pacientů využívat, je také popsána oblast sociálních služeb. Výzkumná část bakalářské práce je založena na kvantitativní metodologii a využito bylo dotazníkového šetření. Výzkumu se účastnilo celkem 151 osob, které mají diagnostikované onemocnění roztroušená skleróza. Cílem práce bylo zjistit názory a postoje respondentů na problematiku choroby v socioekonomické oblasti jejich životů a v tomto kontextu byly zvoleny 4 hypotézy, které byly statisticky testovány. Dané hypotézy nebyly výzkumem potvrzeny.
The Socioeconomic Consequences of Multiple Sclerosis
Keywords: roztroušená skleróza; důsledek onemocnění; socioekonomická problematika; multiple sclerosis; consequence of illness; socioeconomics issue