POVĚDOMÍ ŠIROKÉ VEŘEJNOSTI O MOŽNOSTECH PALIATIVNÍ PÉČE V ĆESKÉ REPUBLICE - Malíková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2008)
Teoretická část bakalářské práce předkládá informace o vývoji pojetí procesu umírání a smrti ve společnosti. Shrnuje základní cíle a možnosti paliativní medicíny. Představuje formy paliativní péče, které se doposud v České republice vyvinuly. Dále pak je vymezeno, jak je tato péče poskytována v kontextu multidisciplinárního týmu. Práce poukazuje, jakým způsobem je do celého procesu péče o umírajícího zahrnutá i rodina. Proto je kladen důraz na doprovázení nejen umírajících, ale i blízkých osob. Významnou úlohu v tomto směru sehrává poradenství. Proto se práce také zabývá tímto tématem. Cílem práce bylo zjistit informovanost o současných možnostech paliativní péče mezi širokou veřejností. Respondenti tvořili náhodně vybraný vzorek dospělé populace z kraje Moravskoslezského a Jihočeského. Hypotéza byla stanovena následovně: ''Respondenti s vysokoškolským nebo s vyšším odborným vzděláním mají více informací o možnostech a způsobech využití paliativní péče než respondenti se vzděláním středoškolským a nižším.'' Přičemž hypotéza byla potvrzena. Bakalářskou práci je možné využívat jako podklad pro zařízení věnující se osvětovou činností dané problematiky. Dále pak tuto práci mohou využít příbuzní těžce nemocných, kterým by lepší informovanost pomohla v péči o své blízké.
THE AWARENESS OF PUBLIC OF THE POSSIBILITES OF PALIATIVE CARE IN THE CZECH REPUBLIC
Keywords: doprovázení; hospic; paliativní medicína; paliativní péče; smrt; terminální fáze; umírání; attend to; a death; a dying; a hospice; a palliative medicine; a palliative care; a terminal stadium