Žena v Českých Budějovicích ve světle testamentů - Mrvková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce Žena v Českých Budějovicích ve světle testamentů zpracovává poslední vůle a v menší míře i vzdání majetku z let 1493-1550 uložené ve Státním okresním archivu České Budějovice. Dalším využitým pramenem je edičně zpřístupněný zákoník Práv městských Brikcího z Licka. Pozornost je věnována dědickému a majetkovému právu měšťanek v nastavené normě. Z testamentů, tedy z praxe, je vytvořen obraz žen v rolích testátorek, dědiček a poručnic. Součástí práce je i ortografický rozbor pramenů a výsledky diplomatické analýzy testamentů jsou porovnávány s testamenty z jiných měst. Připojena je výběrová edice testamentů.
Women of town České Budějovice in the light of testaments
Keywords: České Budějovice; měšťanka; testament; Brikcí z Licka; dědické právo; majetkové právo; pozdní středověk; raný novověk; České Budějovice; burgheress; testament; Brikcí of Licko; property law; inheritance law; late middle age; early modern period