Návrh souboru kompenzačních cviků zaměřených na odstranění svalových dysbalancí v oblasti hlezenního kloubu - Lukš, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je vytvoření souboru kompenzačních cvičení na odstranění dysbalancí v oblasti hlezenního kloubu. V práci byla použita metoda obsahové analýzy a syntézy. Analytická část práce se zabývá rozborem odborné literatury, zpracováním anatomie dolní končetiny, analýzou funkce, zranění a deformit hlezenního kloubu. Dále uvádíme jak mohou svalové dysbalance dolní končetiny ovlivnit funkci kloubu a také různé možnosti, jak zlepšit funkci nebo zmírnit bolest v oblasti kloubního spojení. V analytické části se také věnujeme obecné charakteristice a zásadám kompenzačních cvičení. V syntetické části je sestaven vlastní cvičební program na odstranění svalových dysbalancí s názvoslovným popisem, doplněný o správné provedení cviků.
Design of set of compensatory exercises aimed at the elimination of muscle imbalances in the ankle joint
Keywords: anatomie dolní končetiny; funkce hlezenního kloubu; svalové dysbalance; kompenzační cvičení; deformace a zranění; lower limb anatomy; ankle joint function; muscle imbalances; compensatory exercises; deformities and injuries