Zjištění názoru dětí mladšího školního věku na zdraví, pohyb a sport - Marečková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce je zjistit, jaké představy mají děti o zdraví, pohybu a sportu. Práce odpovídá na to, co si dítě představuje pod těmito pojmy. Dále zkoumá, jaký vliv na utváření těchto představ má rodina, škola, televize a okolí. Výzkum byl prováděn se 115 žáky třetích tříd základních škol, tedy dětí ve věku 8-9 let. V práci bylo použito dotazníkového šetření. Výsledkem je zjištění, že žáci třetích tříd mají poměrně správný názor na zdraví, pohyb a sport. Také vyplynulo, že se většina dětí tohoto věku věnuje ve svém volném čase nějakému sportu. Práce odhalila nedostatky ve stravování těchto dětí.
The child's view (younger school age) on cheers, movement and sport\\
Keywords: zdraví; výživa; pohyb; sport; vývoj a růst dítěte; mladší školní věk; health; nutrition; exercise; children?s grow up and development; children in the age of the first grade of primary school