A Critical Review of Literature Discussing Gender Correctness in the English and Czech Languages - Štorcová, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá komplexním zkoumáním genderové korektnosti v anglické a české lingvistické literatuře, přičemž analyzuje a porovnává pohledy jednotlivých publikací. Na základě proniknutí do hlavních témat a relevantních otázek souvisejících s tímto tématem studie představuje nejen různorodou škálu perspektiv přítomných v odborných pracích, ale také roli genderové korektnosti na rovnost v jazyce. Práce vymezuje klíčové pojmy genderové korektnosti a její význam pro moderní společnost. Po srovnání perspektiv různých publikací představuje kritický pohled na současný stav literatury o genderové korektnosti. Představuje tak nejen současný pohled na genderovou korektnost, ale také její omezení a rezervy. Přináší také možné podněty pro budoucí práci na toto téma. Celkově tak poskytuje dobrý vhled do diskurzu genderové korektnosti.
A Critical Review of Literature Discussing Gender Correctness in the English and Czech Languages
Keywords: genderová korektnost; gender; politická korektnost; generické maskulinum; genderová lingvistika; gender correctness; gender; political correctness; generic masculine; gender linguistics