Předpoklady asistenta pedagoga a jeho role při výchově a vzdělávání romských žáků - Poláková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá předpoklady asistenta pedagoga, které jsou potřebné pro výkon této profese. Teoretická část představuje základní pojmy spojené se zkoumanou problematikou. Nejprve charakterizuje výchovu a vzdělávání. Následně představuje nejčastější poruchy, které se objevují u romských dětí jako je mentální retardace nebo ADHD. Důležitou kapitolou je Romský žák. Zde je představena historie vzdělávání Romů, jejich specifické postoje k získávání znalostí a samotný romský jazyk. Nechybí ani kapitola věnující se asistentovi pedagoga. Praktická část je založena na rozhovorech s asistenty pedagoga a kazuistikách romských žáků, které blíže specifikují potřebu asistenta a jeho činnost ve vzdělávacím procesu. Z vyhodnocení rozhovorů je zřejmé, že kromě kvalifikačních předpokladů hrají důležitou roli také předpoklady osobnostní.
Qualification of an assistant of a pedagogue and their role at educating Roma pupils
Keywords: výchova; vzdělávání; mentální retardace; ADHD; školský systém; romská rodina; romský žák; romský jazyk; asistent pedagoga; předpoklady asistenta pedagoga; upbringing; education; mental retardation; ADHD; school system; Roma family; Roma pupil; Roma language; educational assistant; educational assistant requirements