Vliv rodiny na trestnou činnost mladistvých - Březovská, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce je zaměřena na problematiku funkční schopnosti rodiny a její vliv na zdárný vývoj dětí a mládeže. Cílem práce je zmapování vlivu některých faktorů ovlivňujících kriminalitu mládeže, a to zejména druh rodiny, vztahy v rodině, postoje mladistvých k rodičům, trestná činnost v rodinně, ověřit a porovnat dosavadní poznatky v této oblasti s aktuálním stavem zkoumané skupiny mladistvých odsouzených, zajistit, které typy rodin negativně ovlivňují chování a jednání mladistvých nejvíce, jaké trestné činnosti se děti a mladiství z těchto rodin nejvíce dopouštějí, jaký je postoj mladistvých k výchovným postojům a trestům, které uplatňují rodiče a zda požadují ukládané tresty za spravedlivé či nespravedlivé a jaké proto uvádějí důvody. Struktura závěrečné práce je rozlišena na povinné a doporučené části. Hlavní část práce je rozdělena na ''teoretickou část'' (vysvětlení daného problému) a ''praktickou část'' (kde se zabývám zkoumáním sociálních podmínek a vztahů v rodině a na jejím základě jsem sestavila plán empirického šetření, stanovila cíle a úkoly, pracovní hypotézy a zvolila konkrétní metody šetření). Práce obsahuje závěry a praktická doporučení. Závěrečná práce je zpracována dle vybraných zásad pro zpracování závěrečných prací včetně hierarchického členění textů a odvolávek v rámci závěrečné práce. Přiložen je seznam literatury vztahující se k závěrečné práci.
Influence of family to punitive actions of young people
Keywords: Osobnost pachatele Kriminologické teorie Koncepce státní politiky Sociálně patologické jevy Trestné činy Výchova Rodina Makrosociální a ekonomické aspekty Empirické šetření