Fyzioterapie u dialyzovaných pacientů - Mužátková, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na fyzioterapii u dialyzovaných pacientů. Právě hemodialýza je jednou z možností pro nemocné s chronickou renální insuficiencí. Jedná se o léčebnou metodu nahrazující základní funkci ledvin, kdy dochází k očišťování krve od zplodin látkové přeměny metabolismu. Pacienti se selháním ledvin jsou nejpočetnější skupinou nemocných, kteří jsou léčeni pro selhání životně důležitého orgánu. Pohybová aktivita pozitivně ovlivňuje fyzickou i psychickou oblast zdraví. Nejdůležitějším, co pohybová aktivita dialyzovaným pacientům přináší je celkové zlepšení fyzické zdatnosti. Dále také udržení nebo zvýšení svalové síly, zlepšení kloubní pohyblivosti, uvolnění a protažení přetížených svalových skupin. Pravidelným cvičením mohou pacienti získat větší míru soběstačnosti a podpořit tak nezávislost na pomoci druhé osoby. Zejména u starších pacientů je důležitá samostatnost, aby mohli žít v prostředí, na které jsou zvyklí. Cílem práce bylo zmapovat psychomotorický stav dialyzovaných pacientů a navrhnout cvičební jednotku pro tyto pacienty. Teoretická část bakalářské práce se zabývá chronickým selháním ledvin obecně a fyzickou aktivitou při tomto onemocnění. V praktické části jsou ve formě kvalitativního výzkumu zpracovány kazuistiky pacientů, kteří jsou v pravidelném dialyzačním programu. U probandů byla odebrána anamnéza formou polostandardizovaného rozhovoru. Dále byly provedeny dynamické zkoušky páteře, antropometrická měření, goniometrické vyšetření, vyšetření zkrácených a oslabených svalových skupin, Barthelův test základních všedních činností a 2minutový Step Test. Probandi byli po dobu 10 týdnů zařazeni do pravidelného pohybového programu, jehož součástí bylo cvičení doma dle předchozí instruktáže a trénink na rehabilitačním šlapadle během hemodialýzy. Hlavními předpoklady pro úspěšnou fyzioterapii u dialyzovaných pacientů jsou osobní zájem a aktivní přístup k pravidelné pohybové aktivitě. Vhodnou formou pohybových aktivit lze přispět ke zlepšení tělesné zdatnosti i psychického stavu. Pacient však musí být důsledný a opravdu dlouhodobě a pravidelně cvičit.
Physiotherapy of dialyzed patients
Keywords: hemodialýza; chronické renální selhání; pravidelná pohybová aktivita; hemodialysis; chronic renal insufficiency; regular physical activity