Účetní, daňové aspekty vykazování zásob dle ČÚP a IFRS - Kahounová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá účetními a daňovými aspekty vykazování zásob dle ČÚP a IFRS. Teoretická část obsahuje charakteristiku zásob, metody oceňování a účtování zásob dle ČÚP. Další část teorie popisuje zásoby, jejich oceňování a vykazování dle IFRS. V praktické části je charakterizován vybraný podnik s vymezením jeho zásob. Praktická část dále obsahuje analýzu rozdílů mezi metodami a postupy používanými účetní jednotkou a metodami povolenými IFRS při oceňování vlastní výroby při vzniku a oceňování spotřeby zásob. V další části je provedena analýza vlivu metod ocenění spotřeby zásob na výsledek hospodaření. Na konci každé kapitoly jsou navrhnuta zlepšení nebo řešení daného problému. Nakonec je uvedeno celkové srovnání vykazování zásob dle ČÚP a IFRS.
Accounting and tax aspects of accounting for inventories according to CAS and IFRS
Keywords: zásoby; účtování; vykazování; oceňování; IFRS; ČÚP; inventories; accounting; reporting; valuation; IFRS; CAS