Motivace a odměňování pracovníků ve vybrané organizaci - Studničková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této diplomové práce byl rozbor motivace a systému odměňování pracovníků ve vybrané organizaci, návrhy změn a doporučení na zlepšení řízení v této oblasti. Tato práce má dvě hlavní části a to teoretickou a praktickou. V teoretické části došlo k důkladnému nastudování informací z oblastí motivace a odměňování, které byly potřebné k pochopení celé této problematiky a zajistily tak můj odborný přehled. Úvod praktické části je věnován analýze systému motivace a odměňování pracovníků a je představena hodnocená firma z pohledu organizační struktury, situace v oblasti řízení lidských zdrojů a způsobu odměňování a motivace svých zaměstnanců. Následovalo dotazníkové šetření, které obsahovalo celkem 25 otázek a ke každé z nich bylo následně vyhotoveno grafické znázornění výsledků se slovním komentářem. Z výsledku dotazníkového šetření nebyla zjištěna žádná kritická místa. Zaměstnanci jsou dostatečně motivování a je správně nastaven systém odměňování. Hodnocený podnik si velmi dobře uvědomuje, že k dobrým požadovaným výsledkům je zapotřební mít kvalitní zaměstnance, kteří budou dobře motivovaní. Samozřejmě se nenajde podnik, ve kterém by byli naprosto všichni zaměstnanci spokojení úplně se vším, co nabízí. Určitá nespokojenost zaměstnanců není pro podnik špatná, dává mu možnost se neustále zlepšovat. Proto byly navrhnuty tyto následující návrhy, které vzešly z výsledků dotazníkového šetření:příspěvek na dovolenou či rekreaci, zřízení podnikové školky nebo jedné z jejich levnějších variant, pravidelné hodnocení zaměstnanců, způsob hodnocení zaměstnanců a sdělování výsledků a také možnost zahraničních vzdělávacích pobytů v rámci společnosti
Motivation and remuneration of workers in selected company
Keywords: motivace; odměňování; lidské zdroje; zaměstnanec; dotazníkové šetření; benefity; motivation; remuneration; human resources; employee; survey questionnaire; benefits