Radiační zátěž pracovníku oddělení nukleární medicíny před a po instalaci PET/CT v Českých Budějovicích - Turková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
V této bakalářské práci se zabývám radiační zátěží pracovníků na oddělení nukleární medicíny v Nemocnici v Českých Budějovicích, a. s. Jako cíl jsem si stanovila porovnání radiační zátěže u pracovníků oddělení nukleární medicíny v Nemocnici v Českých Budějovicích, a. s. před a po instalaci přístroje PET/CT. Součástí mé práce je hypotéza, kde se domnívám, že radiační zátěž po instalaci nového přístroje vzrostla. K zjištění cíle a ověření hypotézy jsem použila data, která mi byla poskytnuta oddělením nukleární medicíny Nemocnice v Českých Budějovicích, a. s. Tyto data jsem zpracovala do tabulek a vytvořila k nim grafickou podobu. Z těchto dat vyplývá, že se celková radiační zátěž pracovníků snížila, a to v důsledku zvýšení radiační ochrany. Byly pořízené nové ochranné pomůcky a přístroje pro usnadnění aplikace radiofarmak. Výsledkem práce jsem došla k vyvrácení hypotézy, kterou jsem si před započetím práce stanovila. Má práce poskytla pracovníkům na oddělení nukleární medicíny Nemocnice v Českých Budějovicích, a. s. přehled o kolektivních dávkách v průběhu šesti let, které jsem zaznamenávala. Vyvrácením mé prvotní hypotézy se potvrdilo, že nemocnice a oddělení nukleární medicíny zabezpečilo své pracovníky a začalo se více věnovat radiační ochraně. Práci lze použít jako podklad pro hodnocení radiační situace na oddělení nukleární medicíny a doplňkový studijní materiál pro studenty.
The Radiation load of the Nuclear Medicine staff before and after the PET/CT installation in České Budějovice
Keywords: Nukleární medicína; radiační ochrana; pozitronová emisní tomografie; efektivní dávka; ionizující záření; pracovník nukleární medicíny; Nuclear medicine; radiation protection; positron emission tomography computed tomography; effective dose; ionizing radiation; worker in the nuclear medicine