Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Výchova a vzdělávání" - Boráková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá francouzskou a českou terminologií v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: ?Výchova a vzdělávání?. Popisuje dané sémantické pole a vybrané dvoujazyčné texty, z kterých práce vychází a které byly uspořádány do paralelního korpusu pomocí programu ParaConc. Termíny byly vybrány podle způsobu překladu a podle jejich ekvivalentů. Pozornost byla věnována zejména kolokacím, které byly analyzovány na základě jejich zajímavosti z překladatelského hlediska. Překlady respektují aktuální dostupnou terminologickou databázi ISAP a IATE.
French and Czech Terminology in European Legislative Texts Focused on the Domain: Education and Culture