Organické chemikálie z biomasy - Doležal, David (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá procesy zpracování biomasy jakožto obnovitelného zdroje, za účelem výroby chemikálií, které by mohly konkurovat chemikáliím získatelným z neobnovitelných fosilních zdrojů. Zpracování biomasy lze rozdělit do dvou hlavních přístupů a to sice termochemických a biotechnologických procesů zpracování biomasy. Tato zpracování zahrnují mnoho procesů jako třeba hydrolýzu, drcení, fermentaci, spalování či působení vysokých teplot a tlaků a mnoho dalších termochemických či biotechnologických procesů souvisejících i s povahou stavební struktury biomasy. Mezi nejvýznamnější produkty zpracování biomasy můžeme považovat biopaliva, zastoupená v mojí práci převážně etanolem, ale i metanol a další organické chemikálie jako furfural, hydroxymetylfurfural a kyselinu levulovou pocházející ze zpracování C5 a C6 sacharidů nacházejících se v základní stavební struktuře biomasy. Tyto organické chemikálie mohou dále sloužit jako chemické platformy a následnými úpravami lze z nich získat produkty s vlastnostmi stejnými či velmi podobnými, kterými disponují produkty petrochemického průmyslu.
Organical chemicals from biomass
Keywords: Biomasa; biopaliva; bioplyn; biorafinerie; celulóza; etanol; fruktóza; furfural; fytomasa; glukóza; hydroxymetylfurfural; kyselina levulová; kyselina mléčná; kyselina octová; lignin; metanol; organické chemikálie; syntetický plyn.; Biomass; biofuels; biogas; biorafineries; cellulose; wood pulp; ethanol; fructose; furfural; phytomass; glucose; hydroxymethylfurfural; levulinic acid; lactic acid; acetic acid; lignin; methanol; organical chemicals; synthetic gas; syngas.