Účtování v maloobchodní organizaci zabývající se prodejem potravinářského zboží a výrobou produktů studené kuchyně - Nováčková, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce je zaměřena na specifika účetnictví maloobchodní jednotky zabývající se výrobou a prodejem potravinářského zboží. Cílem této práce je identifikovat tyto specifika, které se vyznačují hlavně dobou trvanlivosti, která se promítá do účtování o zásobách a do problematiky evidence zásob, která je v tomto oboru nejdůležitější a dále pak promítání do daňové oblasti. Teoretická část se zabývá historií a současností účetnictví, jeho podstatou a funkcemi. Dále pak oblastí zásob, která je velice náročná a potřebná. Jsou zde různé způsoby účtování, pořizování a oceňování zásob. Praktická část je věnována účetnictví konkrétní maloobchodní jednotky. Dále pak její popis, systém zpracování účetnictví, dlouhodobý hmotný majetek a zásoby. Zásoby zabírají značnou část práce, protože jejich evidence je náročná a nezbytně nutná. V obchodě s potravinářským zbožím jsou zvláštností hlavně velký sortiment a obrat zboží, který vyžaduje přesnou a jednoduchou evidenci. Stěžejní oblastí v této podnikatelské činnosti je tedy evidence zásob. Při evidenci zásob by se měla používána metoda, co nejméně závislá na obratu a sortimentu skladových položek.
Retail Accounting Dealing With Sale Groceries and Producing Delicatessen
Keywords: Účetnictví; potraviny; maloobchod; zásoby; oceňování; prodejní cena; nákupní cena; evidence zásob; Accounting; groceries; retail; inventories; evaluation; selling price; purchase price; stock recording