Supervize a její význam pro pomáhající profese - Čermáková, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá supervizí jako důležitým nástrojem pro pracovníky v pomáhajících profesích. Cílem práce je zjistit, kterou funkci supervize pokládají mnou vybraní sociální pracovníci za stěžejní. Práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku pomáhajících profesí, zejména nároky a úskalími, která jsou s touto profesí spojená. Blíže se věnuje povolání sociálního pracovníka. Druhá část je věnována supervizi, jejím formám, cílům, funkcím, nástrojům. Praktickou část tvoří kvalitativní výzkum. Jedná se o 4 polostrukturované rozhovory a jejich následnou analýzu. Z výzkumu vyplynulo, že vybraní sociální pracovníci oceňují podpůrnou i vzdělávací funkci supervize. Přestože mají vybraní sociální pracovníci ambivalentní zkušenosti se supervizí, přináší jim mnoho nového: tvůrčí prostor, ve kterém sdílejí své zkušenosti, porozumění souvislostem, vzájemnou podporu a obohacení o jiné možnosti řešení, jiné pohledy a nápady. Supervize podporuje reflexi a sebejistotu pracovníků, působí psychohygienicky, je důležitá pro soudržnost týmu. Působí i v zájmu profesionálního a osobního růstu, může přinést též sebepoznání.
Supervision - important instrument for keeping mental health in the helping professions
Keywords: supervize; pomáhající profese; supervision; helping professions