Finanční analýza vybraného podniku - Sysel, Josef (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá finanční analýzou ve vybraném podniku. Cílem práce je provést finanční analýzu vybraného podniku, vyhodnotit finanční situaci podniku a posoudit hlavní zdroje neefektivnosti v souvislosti se zaměřením podniku. V teoretické části jsou definovány základní pojmy používané ve finanční analýze a popsány jednotlivé fáze a metody, které byly použity v praktické části. Praktická část práce je věnována aplikaci metod finanční analýzy na data, která byla zveřejněna společností BENEA, s. r. o. Nejprve byla provedena horizontální a vertikální analýza. Dalšími kroky byly: analýza rozdílových ukazatelů, analýza poměrových ukazatelů, pyramidový rozklad Du Pont, rozklad provozních nákladů a nakonec byl vypočten Altmanův model Z-score a index IN05. Výsledky provedené finanční analýzy v posuzované společnosti lze hodnotit pozitivně, jelikož v porovnání s odvětvím se ji daří lépe a téměř ve všech ukazatelích se pohybuje v doporučených hodnotách.
Financial Analysis of the Company
Keywords: finanční analýza; podnikové finance; finanční řízení; finanční ukazatelé; efektivita; financial analysis; corporate finance; financial management; financial indicators; efficiency