Hasič a poskytování první psychologické pomoci obětem mimořádných událostí - Malík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá problematikou poskytování první psychologické pomoci od hasičů obětem mimořádných událostí. Teoretická část obsahuje tři základní celky, v nichž je zpracována problematika činnosti hasičů, poskytování první psychologické pomoci a komunikace. Dále se zde zabývám otázkami stresu, naslouchání, ovlivňování, specificitou komunikace u mimořádných událostí a komunikace s osobami se zdravotním postižením. V praktické části jsou výsledky dotazníkového šetření zaměřeného na zjišťování vědomostí a názorů hasičů na poskytování první psychologické pomoci obětem mimořádných událostí. V závěru práce je předložen návrh způsobu školení hasičů v poskytování první psychologické pomoci.
Fireman and Organiser of Psychological First Aid to Emergency Victims
Keywords: komunikace; mimořádná událost; první psychologická pomoc; stres; psychologická služba HZS ČR; Communication; Emergency situations; Psychological First Aid; Stress; the Czech Fire and Rescue Psychological Services