Asortativní párování na základě osobnostních rysů a jeho vliv na reprodukční úspěch u savců - Tomanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem této studie bylo vytvoření literární rešerše, ve které byly shrnuty poznatky o asortatnivním párování na základě osobnostních rysů a jeho vliv na reprodukční úspěch u savců. Tato studie měla položené následující otázky: Jak je vybírán partner k rozmnožování? Je častější asortativní nebo disasortativní párování? Které osobnostní rysy jsou důležitější? Podle kterých behaviorálních charakteristik probíhá výběr partnera? Jak je řešeno testování asortativního párování v laboratorních podmínkách?
Assortative mating based on personality traits and its influence on reproductive success in mammals