Antipredační chování pěnice vlašské (Sylvia nisoria) - Buršíková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Můj výzkum byl zaměřen na popsání antipredačního chování pěnice vlašské vůči pěti prezentovaným ptačím atrapám lišících se mírou nebezpečí pro pěnici vlašskou. Jednalo se o krahujce obecného (Accipiter nisus), sojku obecnou (Garrulus glandarius), straku obecnou (Pica pica), ťuhýka obecného (Lanius collurio) a holuba domácího (Columba livia f. domestica). Pokusy byly koncipovány jako dráždící experimenty u hnízd s mláďaty pěnice vlašské. Výzkum se dále zaměřil i na vztah pěnice vlašské a ťuhýka obecného, který často hnízdí v její blízkosti.
Antipredator behaviour of Barred Warbler (Sylvia nisoria)
Keywords: pěnice vlašská; ťuhýk obecný; antipredační chování; atrapy; Barred Warbler; Red-backed Shrike; antipredator behaviour; dummies