Postavení české ženy v rodině z pohledu veřejnosti - Kloudová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Postavení české ženy v rodině je v současné době diskutované téma. České rodiny ztrácí svou původní podobu a tím dochází i ke změně postavení ženy v rodině a tudíž k narušení tradičního patriarchálního modelu rodiny. Výzkumem ve své bakalářské práci jsem chtěla zmapovat názory veřejnosti na postavení české ženy v současné rodině, zda česká žena stále zastává tradiční postavení ženy v rodině a do jaké míry se v dnešní rodině vyskytuje model současné moderní ženy. V teoretické části práce jsem se zaměřila zejména na vývoj postavení české ženy v historickém měřítku, dále jsem se věnovala současné struktuře rodiny,novým formám a možnostem soužití, poklesu porodnosti, dvoukariérovému manželství,rozdělení rolí ženy v rodině a v neposlední řadě dělbou práce v domácnosti. Pro realizaci výzkumného šetření jsem zvolila kvantitativní metodu, technikou dotazníku. Samotný dotazník je sestaven z 24 uzavřených otázek a ze 4 uzavřených otázek s faktografickými údaji. Zkoumaným souborem jsou náhodně vybraní kolegové a kolegyně, přátelé a rodinní příslušníci z okresu České Budějovice. Minimální věk respondentů je určen hranicí 18 let. Z celkového počtu 200 ks rozdaných dotazníků se zpět vrátilo 148 ks vyplněných dotazníků použitelných pro výzkum, celková návratnost je tedy 74 %. Hypotéza 1 předpokládala, že česká žena zastává stále své tradiční postavení v rodině, byla potvrzena. Hypotéza 2, která předpokládala, že současná tzv. ?nová žena? se v české rodině vyskytuje jen zřídka se nepotvrdila. Výsledky práce sice ukazují, že v rodinách stále převládá tradiční model, ale již s výrazně menším percentuelním poměrem názorů, než tomu ukazují sociologické výzkumy minulých let. Muž již není výhradním živitelem rodiny a současná žena kromě péče o domácnost,výchovy dětí je zároveň schopna chodit do zaměstnání, přispívat výraznou měrou do rozpočtu rodiny, dále se profesně vzdělávat a reprezentovat muže. Výsledky mé bakalářské práce lze využít jako studijní materiál pro výuku studentů se sociálním - zdravotním zaměřením nebo mohou být základem pro další výzkumná šetření a studie zabývající se touto problematikou.
The role of the Czech woman in the family from the public
Keywords: Gender; Manželství; Partnerské soužití; Porodnost; Rodina; Role ženy; Gender; Marriage; Partnership; Birth rate; Family; The woman's role