Kvalifikace primární půdní organické hmoty podle rychlostní konstanty oxidace v půdách porostů energetických rostlin - Skoba, David (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce je zaměřena na sledování výnosových parametrů vybraných energetických rostlin (Elymus elonganus, Phalaris arundinacea L., Miscanthus × giganteus). Tato část práce probíhala na pokusné lokalitě Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde jsou založeny dlouhodobé pokusy zaměřené na pozorování výnosnosti těchto rostlin. Sledoval jsem výnos porostů pěstovaných pro účely spalování, které jsou sklízeny jednou ročně před začátkem vegetační sezóny. Výzkum ukázal, že nejvýnosnějším druhem je ve čtyřletém průměru Miscanthus × giganteus. Druhou praktickou částí mé práce byl odběr a analýza půdních vzorků z těchto porostů a pro srovnání také odběr vzorku půdy pod trvalým travním porostem. V laboratoři na Katedře agroekosystémů byly vzorky upraveny a zkoumány z hlediska množství a kvality půdní organické hmoty. Bylo zjištěno, že obsah humusu v půdách s energetickými rostlinami je nižší v porovnání s obsahem těchto látek v půdě pod trvalým travním porostem. Ve zjištěných hodnotách rychlostních konstant oxidace primární půdní organické hmoty nebyly zaznamenány výrazné rozdíly.
Qualification of primary soil organic matter according to the rate of oxidation constant in soils of energy plants
Keywords: energetické rostliny; humus; půdní organická hmota; výnos; enegy crops; humus; soil organic matter; yield