Využití enrichmentu k aktivizaci kočkovitých šelem. Chov kočky divoké (Felis silvestris) v ZOO Ohrada, Hluboká nad Vltavou. - Kucírková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Enrichment neboli obohacení je jedním z mnoha nástrojů používaných v zoologických zahradách pro vytvoření komplexního a rozmanitého prostředí, které zvyšuje projevy přirozeného chování. Tato práce byla uskutečněna v Zoo Ohrada, Hluboká nad Vltavou u páru kočky divoké (Felis silvestris). Cílem bylo porovnat a vyhodnotit chování koček v době s prvky enrichmentů a kontrolním pozorováním; obohacení mělo stimulovat zvířata k aktivnímu chování. Potravní enrichmenty byly vyhodnoceny jako nejpřínosnější, zvýšily se aktivity příjmu potravy, celkový pohyb po výběhu a klesla doba strávená odpočinkem; při zavěšení potravy na strom se však výrazně zvýšila agresivita u obou zvířat. Hadrový míček nevyvolal předpokládané hravé chování.
Use of enrichment for activation of wild cats (Felis silvestris) in ZOO Ohrada, Hluboka nad Vltavou.
Keywords: etologie; enrichment; aktivita; malé kočkovité šelmy; Felis silvestris; ethology; enrichment; activity; small cats; Felis silvestris