Black Characters in British Literature of the 19th century - Benešová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem mé diplomové práce je analýza černošských postav v britské literatuře devatenáctého století. Pro tuto analýzu jsem vybrala Thackerayho román Vanity Fair, Mansfield Park a Sanditon Jane Austenové, Ivanhoe od Sira Waltera Scotta, Jane Eyre od Charlotte Bronteové, Wuthering Heights od Emily Bronteové a The Moonstone od Wilkie Collinse. Do své analýzy jsem také zařadila historické pozadí dané doby a shrnula jsem historii otroctví. Také jsem ve své práci brala v úvahu společenské otázky na toto téma.
Black Characters in British Literature of the 19th century
Černošské postavy v britské literatuře devatenáctého století
Keywords: otroctví; černošské postavy; britská literatura; Židé; Afričani; Indové; obchodování s otroky; devatenácté století; slavery; black characters; British literature; Jews; Africans; slave trade; 19th century; blackness; Indians