Zdroje a způsoby saturace organismu antioxidanty - Novotná, Nikola (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá charakteristikou zdrojů antioxidantů a zjišťuje hloubku znalostí o antioxidantech u studentů středních škol. Teoretická část charakterizuje a dělí antioxidanty významné pro lidské zdraví. Dále jsou zde rozděleny, popsány a srovnány hlavní zdroje antioxidantů v lidské stravě. Praktická část obsahuje dotazníkovou akci vztahující se k otázkám ohledně teoretického zájmu o antioxidanty a jejich příjmu v potravě u studentů středních škol ve věku 17-19 let. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Z výzkumu vyplývá, že více než polovina respondentů pojem antioxidanty zná a přijímá tyto látky ze stravy. Přesto je důležité zvýšit znalosti o antioxidantech již u mladých lidí a dbát na příjem těchto esenciálních látek z pestré stravy.
Sources and methods of saturation of the organism with antioxidants
Keywords: antioxidanty; volné radikály; reaktivní formy kyslíku a dusíku; vitamíny; stopové prvky; polyfenoly; potraviny; výživa; doplňky stravy; antioxidants; free radicals; reactive oxygen and nitrogen species; vitamins; trace elements; polyphenols; food; nutrition; dietary supplements