Rozvíjení tvořivosti v Montessori třídě mateřské školy - Kyselová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá možnostmi rozvíjení tvořivosti ve třídě mateřské školy, která pracuje podle Montessori pedagogiky, kritizované často jako příliš striktní a nedávající dostatečný prostor pro tvořivost a fantazii. Obsahem teoretické části je charakteristika tvořivosti a pedagogiky M. Montessori, pojetí tvořivosti M. Montessori, využití umění pro rozvíjení tvořivosti a jeho uplatnění v Montessori třídě. Praktickou část tvoří výzkumné šetření, zaměřené na zjišťování úrovně tvořivých schopností dětí v Montessori a běžných třídách a jejich porovnání. Práci doplňuji nabídkou činností, rozvíjejících tvořivost a uplatnitelných v Montessori třídě.
Developing creativity in Montessori preschool class
Keywords: klíčová slova: Montessori pedagogika; tvořivost; fantazie; mateřská škola; Key words: Montessori pedagogy; creativity; fantasy; preschool