Prácheňsko - venkovský cestovní ruch v kontextu udržitelnosti - Slámová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce zkoumá historický vývoj a současné využití Prácheňska prostřednictvím aktivit venkovského cestovního ruchu v kontextu udržitelnosti. Práce zahrnuje zhodnocení nabízených produktů a služeb a vývoj intenzity využití území cestovním ruchem. Je zkoumána podrážděnost místních obyvatel vůči turistům a pomocí Defertovy turistické funkce je vypočteno, které obce vyjadřují největší intenzitu turistických aktivit a které nejmenší. Práce je založena na dotazníkovém šetření. Dotazníkové šetření bylo provedeno v únoru a březnu roku 2022 v 7 vybraných lokalitách. Následně byly v práci vyhodnoceny nejdůležitější otázky, které byly slovně okomentovány a rozebrány do grafu. Dále byly zkoumány a statisticky okomentovány hypotézy ve vztahu k závislostem. Na základě otevřených otázek byly vypracovány návrhy na další využití v souladu s udržitelností.
Prácheňsko region - rural tourism in the context of sustainability
Keywords: venkovský cestovní ruch; udržitelný cestovní ruch; iritační index; Prácheňský region; rural tourism; sustainability tourism; irritation index; Prácheňsko region