Zjištění procenta tělesného tuku pomocí kaliperace u studentů navštěvujících výběrovou tělesnou výchovu na KTVS PF JU zaměřenou na aerobic, zumbu, bosu a squash - Žlabová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci se autor zabývá zjištěním procenta tělesného tuku pomocí kaliperace u studentů navštěvujících výběrovou tělesnou výchovu na KTVS PF JU. Měření probíhalo při hodinách aerobicu, zumby, bosu a squashe. Zaznamenávaly se základní údaje, somatické rozměry a tloušťka kožní řasy na 10 místech na těle metodou podle Pařízkové. Po zpracování a vyhodnocení výsledků došlo k porovnání naměřených hodnot. Dozvěděli jsme se, že celkové průměrné procento tuku u žen je vyšší než u mužů. Vysoký podíl tuku se dále ukázal v těle studentů i studentek docházejících na aerobic a zumbu. V ostatních sportech byla hodnota značně nižší. Práce se dále věnuje problematice, jako je obezita či poruchy příjmu potravy, která úzce souvisí s množstvím tuku v lidském těle. Obsahuje i metody, jak alespoň částečně ovlivnit množství tělesného tuku. Kromě speciální léčby patří mezi důležité faktory regulace životního stylu nebo zdravé výživy. Obojí může mít následně vliv na život lidí v oblasti fyzického i psychického zdraví.
Body fat detection by the help of calliperation at students attending optional physical education on KTVS PF JU specialized to Aerobic, Zumba, Bosu, and Squash
Keywords: tělesné složení; kožní řasa; obezita; tuková tkáň; životní styl; composition; skin fold; obesity; adipose tissue; lifestyle