Analýza financování projektů cestovního ruchu ze strukturálních fondů EU ve Středočeském kraji - Radová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce řeší problematiku financování projektů cestovního ruchu z prostředků EU. Po vstupu ČR do EU je systém finanční podpory projektů z prostředků EU jedním z aktuálních, často diskutovaných témat.Mechanismus financování projektů ze strukturálních fondů je poměrně složitý proces, který nabízí velký potenciál rozvoje nejrůznějších oblastí. Cílem diplomové práce bylo analyzovat současnou situaci ve Středočeském kraji z hlediska cestovního ruchu, tzn. zda dochází k rozvoji cestovního ruchu z finančních prostředků EU a jakým způsobem jsou finanční zdroje alokovány. Finanční pomoc v oblasti rozvoje cestovního ruchu ve Středočeském kraji byla poskytována ze dvou operačních programů: Společný regionální program 2004-2006 a Regionální operační program NUTS II Střední Čechy. V práci byla provedena analýza čtyř oblastí Středočeského kraje z hlediska podaných projektů, tj. jejich vlivu na rozvoj cestovního ruchu a alokace finančních prostředků. Na základě zjištěných výsledků analýzy byly doporučeny návrhy na zlepšení situace.
The Analysis of financing tourist trade projects of structural funds of Europian Union in Central Bohemia region
Keywords: mechanismus financování v EU; cíle regionální politiky; nástroje regionální politiky; strukturální fondy; regiony NUTS; programové dokumenty; dotace; Společný regionální program; Regionální operační program NUTS II Střední Čechy; grantové schéma; individuální projekt; prioritní osy; cestovní ruch; mechanism of financing EU; objectives of regional politics; tools of regional politics; structural funds; regions NUTS; programms documents; grants; Common Regional Programm; Regional Operational Programm NUTS II Central Bohemia; grants schema; individual project; priorit axis; tourist trade