VOLNOČASOVÉ AKTIVITY DĚTÍ NA 2. STUPNI ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE VZTAHU K VÝSKYTU SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ (KRAJ VYSOČINA - MORAVSKÉ BUDĚJOVICE) - Březinová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá problematikou nabídky volnočasových aktivit a výskytem sociálně patologických jevů na vybraných základních školách v Moravských Budějovicích a okolí. Byl stanoven jeden hlavní cíl a dva cíle dílčí. Hlavním cílem bylo srovnání základních škol v Moravských Budějovicích a v nejbližším okolí s ohledem na volnočasové aktivity a sociálně patologické jevy. Prvním dílčím cílem bylo zjistit, jaká byla nabídka vlnočasových aktivit ve zkoumaných školách pro děti na II. stupni základních škol. Druhým dílčím cílem bylo popsat sociálně patologické jevy u dětí na II. stupni vybraných základních škol. Domnívám se, že všechny cíle práce byly splněny. Současně měla bakalářská práce ověřit jednu předem danou hypotézu. Hypotéza, že vyšší výskyt sociálně patologických jevů bude v té škole, kde bude menší nabídka volnočasových aktivit, však nebyla potvrzena. Pro zpracování daného problému byla použita technika řízených rozhovorů, sekundární analýza dat příslušných dokumentů a obsahová analýza dat dokumentů. Výzkum byl proveden kvantitativně i kvalitativně. Bylo zjištěno, že výskyt sociálně patologických jevů není závislý na nabídce volnočasových aktivit. Z výzkumu dále vyplývá, že z počtu dětí II. stupně, u nichž se objevilo sociálně patologické chování, je více těch, které nenavštěvují volnočasové aktivity nabízené základními školami. Z tohoto lze vyvodit závěr, že volnočasové aktivity nabízené základními školami pozitivně ovlivňují chování dětí ve školách v mikroregionu Moravskobudějovicka.
LEISURE TIME ACTIVITES OF CHILDREN IN THE SECOND STAGE OF BASIC SCHOOL IN RELATION TO OCCURRENCE OF SOCIOPATHOLOGICAL PHENOMENA (REGION VYSOČINA - MORAVSKÉ BUDĚJOVICE)
Keywords: Volný čas; volnočasové aktivity; sociálně patologické jevy; spare-time; leisure time activites; sociopathological phenomena