CRM jako nástroj podpory marketingu - Doležal, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé diplomové práce bylo popsat softwarové řešení CRM systému firmy COMPEKON s.r.o ? webový CRM software BlueJet a zhodnotit jeho přínosy obchodním firmám tento systém využívajícím. Dále zjistit, které problémy systém firmám pomohl vyřešit. Dále provést zhodnocení nákladů a výnosů v konkrétní vybrané firmě a na závěr přidat doporučení, která by zvýšila zisk firmy compekon z prodeje systému bluejet. Tyto cíle se mi podařilo splnit.
CRM as a supporting marketing tool
Keywords: CRM; zákazníci; marketing; řízení; CRM; marketing tool; customer relationships; software